Sevärdheter och upplevelser i Stockholms skärgård

Stockholms skärgård ligger endast ett stenkast från det pulserande stadslivet, men är ändå en helt annan värld. Stora och små öar, samt kobbar och skär, utgör en vacker plats som många har tagit till sitt hjärta. Men, det är inte bara för lugnet och naturen som man åker hit – öarna erbjuder dessutom en hel del sevärdheter. Med 30 000 öar finns garanterat flera sevärdheter att ta sig en närmare titt på. Vilket är ditt intresseområde? Tycker du om att ta det lugnt och dricka en kopp kaffe eller är du mer den äventyrslystna typen som gillar snabba båtturer och en chans att få se sälar?

Oavsett var ditt intresseområde ligger hittar du mycket att göra och många sevärdheter i Stockholms skärgård. Det finns en mängd mysiga caféer där du på sommaren kan sitta på uteserveringen och känna vinden i håret. Sandhamn kanske är en av de mest kända öarna och här erbjuds aktiviteter som tennis, segling och minigolf. Här är stor partystämning under sommaren både i båtarna och på land. Utö är en ö som varit bebodd sedan 500-talet och hit ut kör Skärgårdstrafiken med sina färjor. Ön blev badort redan på 1800-talet. Gå gärna upp i Utö kvarn som har en fantastisk utsikt i klart väder.

Sevärdheter året om

Siaröfortet ligger på Kyrkogårdsön och under flera år var detta ett hemligt militärt område. Numera är fortet med den underjordiska anläggningen öppet för allmänheten. Ön har även gästhamn, café och vandrarhem. Söker du efter sevärdheter på vintern? Åk till Finnhamn som består av de tre öarna Stora och Lilla Jolpan samt Idholmen. På den sistnämnda finns övernattningsmöjligheter och en ekologisk gårdsbutik. Vaxholmsbåtarna kör till och från ön året runt. Upplev även Vaxholm med de vackra trähusen, eller gå på sommarspel på Fjäderholmarna. Åk ut till Norröra och se alla platser som Tjorven, Pelle och Båtsman sprang omkring och lekte på – det var nämligen här som Saltkråkan spelades in.

Sevärdheter i Stockholms skärgård sommar som vinter