Vackra Värmdö

Värmdö kommun ligger vackert i Stockholms län och täcker stora delar av Stockholms skärgård. Förutom att här är naturskönt så är det också en av landets snabbast växande kommuner. På sommartid mer än fördubblas det egentliga invånarantalet på 41 000 bofasta till hela 100 000 när sommargästerna kommer. Värmdös attraktivitet beror på den storslagna naturen med mer än 10 000 öar. Det är helt enkelt en utmärkt plats för avslappning och sommarnöje. Här kan du njuta av den vackra naturen på flera olika sätt. Det finns till exempel hela 44 naturreservat i Värmdö. Några kan du nå med bil, medan andra ligger i den yttre skärgården och kräver båt.

I många av dessa naturreservat finns vandringsleder med rastplatser, där du kan stanna och grilla eller äta din matsäck. Värmdö är en kommun som värnar om sin natur. Just nu pågår ett arbete för att låta Nämndöskärgården med dess många naturhamnar bli nationalpark. Vill du ta dig längre ut och uppleva skärgården utan egen båt? Då finns det möjlighet till det med hjälp av taxibåt. Här trafikerar taxibåtarna både sommar och vinter. Till exempel kör Solberga båt reguljära turer mellan Stavsnäs, Södra Runmarö och östra Runmarö. På vintertid kan du istället ta dig en tur på vattnet med svävare. Svävartaxi finns också att tillgå.

Sevärdheter och shopping på Värmdö

Förutom den vackra naturen och skärgården finns flera sevärdheter på Värmdö. Här kan du besöka anrika Gustavsbergs porslinsmuseum eller känna historiens vingslag på Fredrikborgs fästning. Om du vill aktivera dig mer kroppsligt kan du gå på kajakskola i Sandhamn eller ta dig en simtur på någon av de många badplatserna, till exempel vid sandstranden Stora Sand på Ingarö. Här finns även möjlighet till spännande shopping. Du kan till exempel handla porslin i Gustavbergs porslinsfabrik eller besöka någon av alla de gårdsbutiker med olika utbud som finns utspridda över hela kommunen. När du blir hungrig finns väljer du av ett stort utbud restauranger, både på fastlandet och långt ut i skärgården.

Värmdö täcker stora delar av Stockholms skärgård